«Торік були готові краще» — керівник ФК «Ковель-Волинь» про вплив карантину

22 Серпня 2020, 17:33
1756

Перше півріччя, попри не надто високе сьоме місце, можна було заносити в актив новачкам змагань із міста Ковеля: на проміжному етапі вони зимували вище з усіх трьох команд із Волинської області, до того ж, будували свій склад практично винятково з місцевих вихованців, серед яких було багато молоді, проте через коронавірусну кризу ФЦ «Ковель-Волинь» не зміг взяти участь у весняній частині сезону.

Про це пише сайт ААФУ.

Як наслідок, дали обігнати себе землякам і, не догравши чемпіонат, залишилися після його завершення на останньому місці в Групі 1.

Як зараз справи у ковельської футбольної команди та з якими думками вона збирається стартувати в новому сезоні ААФУ? Про це нам розповів граючий президент ФЦ «Ковель-Волинь» Роман Романчук.  

– Коронавірусна криза не дозволила вашій команді взяти участь у літньому дограванні Чемпіонату України серед аматорських команд. Яка ситуація зараз із епідеміологічною ситуацією в вашому регіоні?

– Лікарі та місцева влада зробили все, щоб ситуація стабілізувалася. Дали дозвіл на проведення футбольних змагань. Тиждень тому ми виграли фінал Кубка федерації з боратинцями, а минулої суботи виграли в рожичан у Кубку області.

А цього тижня має відбутися перша гра другого кола чемпіонату Волинської області. Ми там утримуємо лідерство в конкуренції з іншими добре відомими в Україні колективами, зокрема, «Вотрансом» і ЛСТМ.

– Як ФЦ «Ковель-Волинь» пережив час карантину?

– Дуже складно. Місцева влада забороняла масові зібрання, в тому числі – спортивні тренування. Ми виконували ці приписи, тож тренування проходили згідно з усіма вимогами. Спершу взагалі в індивідуальному режимі – в лісах, в полях, як-то кажуть, а потім – коли був офіційний дозвіл – уже командою.

Тяжко, звичайно, було команді, бо ніщо не замінить організованого тренувального процесу, та й на час коронавірусної паузи місцева влада, безперечно, всі зусилля направила на боротьбу з COVID-19. Ми це розуміємо. Стосувалося це, звичайно, й фінансування бюджетних команд.

– Тим не менш, яке враження на вас справив Чемпіонат України серед аматорів сезону 2019/20?

– Безперечно, це був великий крок вперед порівняно з місцевими змаганнями. Ми віддаємо належне рівню змагань і їх учасників, було дуже цікаво змагатися з найкращими командами різних областей України. Скажу навіть більше: з того, що ми побачили, у нас виробилося бажання – постійно виступати на всеукраїнському рівні, з часом дорости до того, щоб конкурувати за високі місця й підвищитися в класі. Хочемо задіяти інвесторів, щоб дійти до професіонального рівня.

Які суперники сподобалися? Передовсім, ФК «Малинськ» – жаль, що трапилася трагедія, президент клубу загинув. Це була дуже якісна команда. Її головний тренер Олег Шандрук потім повернувся в ОДЕК і там поставив дуже якісну гру. «Агрон», теребовлянська «Нива», наші сусіди… Всі команди непоганого рівня – у нас прохідних матчів просто не було.

– Як ви знаєте, зараз багато хто швидко долає турнірні сходинки, але не так швидко розвиває власну інфраструктуру. Що для цього вже робиться в Ковелі?

– На щастя, у нас іде постійна робота над вдосконаленням інфраструктури. Вдячні міській владі та особисто нашому меру – Олегу Олексійовичу Кіндеру. У нас на місці стадіону «Локомотив», який знаходиться неподалік від залізничного вокзалу, за місцеві та європейські кошти проводиться капітальна реконструкція, фактично будівництво, нового сучасного спорткомплексу. Це буде дуже гарний стадіон!

– Що по датах?

– До кінця вересня його повинні здати без поля, а до наступного року, думаю, зроблять і газон, тож це буде шикарний стадіон для Ковеля.

– Не зумівши дограти сезон 2019/20, ваш клуб опинився серед потенційних учасників сезону 2020/21. Наскільки серйозно налаштовані?

– Дуже серйозно. Нам дали підтвердження місцева влада, всі необхідні інстанції, включаючи медиків. Зараз є попередні домовленості щодо підсилення кількома гравцями. Тож планомірно готуємося. Звичайно, це не топ-готовність, тому що самі розумієте специфіку коронавірусного сезону, який багато планів поламав.

А у нас у Волинській області карантин ще й найдовше затягнувся – ми лише кілька тижнів повноцінно тренуємося. Але настрій бойовий, дуже мотивує повернення футболу, тож ми сподіваємося виступити гідно й цього разу виконати всю ігрову програму, аби тільки все було гаразд і без зривів.

– Наскільки вимушена пауза позначилася на боєздатності ФЦ «Ковель-Волинь»?

– Дійсно, треба визнати, що до сезону 2019/20 ми були підготовані краще, мали можливість цілеспрямовано готуватися в ті дати, які й планувалися. Дехто з наших гравців зараз поїхав на перегляд у професіональні клуби, ми не чинимо перепон, нікого не тримаємо, і будемо тільки раді бачити ковельчан на хорошому рівні. Якщо ж не підійдуть – ми їх з радістю заберемо назад, будемо далі розвивати.

– Чи є на підході молоді гравці, яких могли б запросити?

– Це наша ціль і стратегічна мета. У нас чудова школа, а база – взагалі найвищого рівня. Під час карантину ми багато що втратили, зате підтягнули базу до такого рівня, що до нас клуби з інших областей приїжджають на збори.

От недавно дубль «Колоса» (Ковалівка) приїжджав, ще багато команд просяться. А ми, в свою чергу, не втрачаємо нагоди зіграти з ними контрольні матчі – з тією ж «Волинню» регулярно граємо й беремо участь у всіх турнірах, які проводить обласна федерація. Провели міні-збори на пляжах Шацьких озер.

– Чи є нині гравці, яких можете назвати своїми новачками?

– Центральний півзахисник Ігор Малиш – наш вихованець, який виступав на найвищому рівні в Україні та Ізраїлі (у минулому сезоні він грав за «Вотранс»). Повернувся Олександр Портянко, спроможний зіграти в центрі захисту чи півзахисту (він минулий сезон починав у ФК «Малинськ»).

Ще двоє гравців під питанням, поки говорити про них зарано, але це може бути посилення. Посилюємося провідними молодими гравцями нашої області. Розглядаємо можливість і запросити тих юніорів, які не підійшли команді U-19 «Волині», тож можемо повернути своїх вихованців, які там раніше виступали.

– Втрати на сьогодні існують?

– Є гравці, якими цікавляться клуби із чемпіонату України та навіть сусідніх країн, але поки тут також говорити завчасно.

– ФЦ «Ковель-Волинь» справив приємне враження в літньо-осінній частині сезону, хоча й стартував без такої кількості досвідчених гравців, як ваші земляки, що теж вперше стартували на всеукраїнському рівні. Зважаючи на побачене в 2019 році, яке завдання керівництво поставить перед вами в новому сезоні?

– Грати на перемогу в кожному матчі, радувати вболівальників нашою грою, особливо, звичайно, в домашніх матчах. З часом хочемо підвищитися в класі, для цього треба більші фінансові умови, над залученням додаткових коштів працюємо кожен день. На все свій час.



 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024