Смалійчук — пройдисвіт, «Дніпро-1» — фейк, а Зеленському не вистачає кадрів: вогняне інтерв’ю волинянина Федецького

12 Серпня 2020, 14:33
Артем Федецький 2512
Артем Федецький

Ексзахисник збірної України, «Шахтаря» і «Карпат» Артем Федецький у відвертому інтерв’ю розповів про актуальні проблеми українського футболу.

Видання sport.ua запитало в Артема і про його майбутнє дітище — футбольну академію поблизу Луцька.

— У «ПроФутболі» була інформація: начебто Суркіси жартома сказали Луческу, що куплять в «Динамо» будь-якого футболіста, крім Мораеса. Правда, вони можуть виділити кошти?

— Я думаю, що ні. Якби це сказав Ахметов, то це 100 відсотків гарантії. А, знаючи ситуацію в київському клубі, де бувають проблеми з фінансами, виділити будь-які кошти на придбання того чи іншого футболіста, це питання неактуальне.

Тому вони будуть шукати хороших футболістів або не за великі кошти, або, як Володю Костевича, підписувати вільних агентів.

— Може бути таке, що в «Динамо» почнуть брати більше легіонерів і їм віддавати перевагу, а не українцям? Як це було в «Шахтарі» за Луческу.

— Знаючи Луческу, і те, в якому плані він рухається, звичайно, таке може бути. Щоб там Луческу не казав в інтерв’ю, що він однаково ставився до українських футболістів і легіонерів, то далеко неправда.

Коли купляють футболістів рівня Вілліана, Фернандіньо, Луїса Адріану, Косту, Тейшейру за 10-20 мільйонів, в це вкладають капітал, щоб в майбутньому заробити в багато разів більше.

Тому, напевно, у Луческу до них було специфічне відношення. Але, чесно кажучи, знаючи школу київського «Динамо», в першу чергу потрібно звертати увагу на своїх вихованців. Зараз такий час, що не кожен президент піде на те, щоб вкласти великі кошти в трансфер одного чи двох футболістів.

Треба розвивати власну школу. Школи хороші і в «Динамо», і в «Шахтаря». Тому треба в першу чергу звертати увагу на своїх.

— Те, що ультрас «Динамо» не сприйняли Луческу, може вплинути на гру команди? Яка ваша оцінка діям ультрас киян?

— Я ультрас розумію в цьому плані. То нормальна реакція і правильна реакція, вважаю. У мене був момент, коли я останні роки кар’єри грав у «Карпатах», мені запропонували перейти в ФК «Львів». Я говорю: «Ви що, смієтеся?» 

У мене тоді було непорозуміння з Смалійчуком, він мене відправив у дубль. І тоді представники «Львова» вийшли на мене, зробили пропозицію, але я відмовив.

І тут така сама паралель. Луческу переходить в стан заклятого спортивного ворога «Динамо» і реакція ультрас цілком закономірна і цілком правильна. А як воно буде в офіційних матчах - побачимо. Цікаво буде подивитися. Але Луческу додасть яскравості чемпіонату.

Цікаво буде, напевно, за кожним туром слідкувати. Луческу любить говорити про суддів. А як це вплине на атмосферу в клубі, на безпосереднє спілкування з фанатами і підтримку ультрас, не знаю. Але думаю, що підтримки Луческу з боку ультрас не буде – це точно.

— Протистояння між «Карпатами» і «Львовом» дуже принципове?

—Завжди так було, що команда номер один у Львові – це «Карпати». Це команда з історією. Так, зараз «Рух» з’явився. Козловський зробив хороший проект. Це хороша команда, яка ставить перед собою амбітні завдання.

Але дербі є дербі. Наприклад, хтось грає всю кар’єру в «Челсі», а потім переходить в «Арсенал», і фанати це можуть не сприйняти. Так само і тут.

Одним вчинком можна перекреслити всі хороші речі, які були зроблені до того. Я маю на увазі Луческу. Те, що він дійсно увійшов в історію «Шахтаря». Він вклав шалений вклад свого здоров’я, своїх знань в цей клуб.

Пам’ятник йому готувалися ставити. Стоїть він накритий на базі. (сміється). Ну і тут такі вчинки… Тут мають бути людські якості на першому рівні і розуміння того, що ти робиш і що ти вчиняєш в даному випадку. Моя особиста думка: те, що Луческу перейшов до київського «Динамо», він заплямив свою класну історію в донецькому «Шахтарі».

— Що можете сказати про ситуацію з «Карпатами»?

— Ви ж бачили, що вони емблему змінили? Я вважаю, що це ще одна авантюра з боку Смалійчука. Він думає, що він найхитріший, що він фанатам емблему передає. Я поважаю фанатів, знаю особисто багатьох.

Я не вірю Смалійчуку. Дай Бог, щоб я помилився і буде команда, яка буде розвиватися. Але, мені здається, це якісь схеми, ще одна авантюра Смалійчука. Якщо він думає, що він найхитріший, повірте, в УЄФА більш серйозніші люди працюють.

Тому так просто не буде. Але шкода ту всю історію, ту всю роботу, яку було зроблено. Вона, можливо, не така крута, як у «Шахтаря» та «Динамо». Але це історія, це історія «Карпат».

— А можуть бути якісь оптимістичні прогнози по «Карпатах»? І, якщо простою мовою, що там відбувається?

— Так, як я розумію, вони зробили нову емблему. Стару емблему, не знаю на яких правах, вони передали фанатам. І вони хочуть, щоб борги залишилися на новій емблемі. А потім клуб збанкрутує і фанати повернуть вже новій команді стару емблему «Карпат».

І вони думають, що вони найхитріші і у них все це вийде. Це все авантюра. І те, що їх не допускають до змагань, звичайно, мені неприємно.

Адже це та команда, якій я так само віддав багато здоров’я та сил. І за неї та за «Дніпро» переживаю. Але так, як поводить себе керівництво в обличчі Смалійчука…

Наприклад, чемпіонат не дограли. Козловський там хотів допомогти. Смалійчук заплатив штраф. Це цирк. Козловський вчинив правильно, адже він також фанат «Карпат». Маючи свою команду, він є фанатом «Карпат» і хотів у тяжкий момент допомогти їм. Хтось це сприймає як хайп, але я Козловського поважаю за це, адже знаю його особисто і він дійсно хотів допомогти «Карпатам».

— А Смалійчук, виходить, відмовився від допомоги.

— Вони вирішили не догравати чемпіонат, аргументуючи це тим, що будуть стартувати в новому сезоні в Першій лізі. Вибачте мене, як це в Першій лізі? Наступного сезону ще будуть команди, які бачитимуть, що вилітають в Першу лігу. І вони скажуть, що у них немає шансів, тому нащо витрачати фінанси на матчі, які залишилися.

Ну, є ж якийсь регламент, якісь норми, які треба виконувати. І тут треба, щоб Федерація на це реагувала.

— У ПФЛ заявили, що «Карпати» через те, що не явилися на дві гри, не допускають до чемпіонату України.

— Їх не допускають навіть до Другої ліги? Правильно реагують. Є норми та закони, які прописані в статуті ПФЛ і їх треба виконувати. Подобаються вони чи не подобаються, але вони є і їх треба дотримуватися.

А в «Карпат», напевно, у керівництва з Смалійчуком на чолі своє бачення, свої закони. Він вважає, що може поступати по-іншому. І цілком нормальна реакція Федерації, якщо не допускає їх до змагань. І правильно роблять.

— Ви сказали, «Рух» - це нормальний проект. Може ця команда стати новою силою у Львові? Будуть на них ходити львів’яни?

— Думаю, з часом будуть люди ходити. Якщо не вдасться зберегти «Карпати», звичайно, «Рух» повинен стати тією командою, яку будуть підтримувати львів’яни.

Але ось, наприклад, ультрас у Дніпрі по сьогоднішній день борються за «Дніпро», який грав у фіналі Ліги Європи. І не так просто переключитися: сьогодні я вболіваю за одну команду, завтра — за іншу. Коли команда в серці, коли вона одна, то важко себе одразу налаштувати в іншому напрямку вболівати.

Але те, що у «Руха» підтримка у Львові буде – це однозначно. Тим більше, знаючи амбіції Козловського, люди будуть ходити і підтримувати «Рух», та звичайно у душі тримаючи одну команду для Львова – це команду «Карпати».

— І «Руху» ще треба в УПЛ вийти.

— Зараз цікавий тур буде. Мені хочеться, щоб «Рух» вийшов, щоб «Волинь» так само вийшла. Незрозуміла ситуація з «Інгульцем», «Агробізнесом». «Агробізнес» зовсім не подавав атестат на ліцензування.

— Перша ліга стала цікавішою?

— Однозначно! І в УПЛ зробили плей-оф, коли грали «Колос», «Маріуполь», «Дніпро-1», «Олександрія». Мені це сподобалося. Але хочеться, щоб було більше команд в УПЛ. Тим більше, що є багато класних команд у Першій лізі, які готові вийти в УПЛ та зробити її більш яскравою. Я прибічник того, щоб УПЛ повернулася до стандартного чемпіонату в два кола.

— А в «Дніпрі-1» вам щось сподобалося в цьому сезоні?

— Я не слідкую за ним. Не цікаво абсолютно.

Футболісти хороші, якщо загалом. А так виступи «Дніпра-1» мені абсолютно не цікаві. Назву «Дніпро-1» я не можу сприйняти до сих пір. «Дніпро», «Днепр» - це так! Звучить круто, це бренд!

— І так же думає Зозуля та інші з того складу?

— Думаю, якщо ви запитаєте у Зозулі, він набагато більше розкаже. Просто ви це не опублікуєте, бо там буде багато нецензурних слів (сміється).

— Чим ви займаєтеся зараз?

— Плануємо на Волині відкрити дитячу футбольну академію. Ми з моїм кумом Олегом Герасим’юком плануємо це зробити. З ним шукаємо варіанти, спілкуємося на ці теми. Десь буде і підтримка Федерації футболу від Андрія Павелка.

Нам потрібний нормальний плацдарм для дітей, такий плацдарм, який я отримав у академії «Шахтаря». Той плацдарм треба дати діткам, щоб вони з кожним роком прогресували і в майбутньому реально стали хорошими футболістами.

Треба створити умови, щоб дати якийсь старт. Тоді буде прогрес. Тому хочеться зробити серйозний проект. Рано чи пізно, він все одно буде. Якщо буде важко, я не та людина, яка буде десь на перешкодах зупинятися.

— На Схід до військових їздите?

— Розмовляли з хлопцями. Треба буде поїхати. Треба їх побачити, давно не бачились. Трішки бойовий дух їм підтримати. Чесно, вже й скучив, тому треба поїхати. Наступного місяця чи через місяць треба буде щось організувати.

— Ви ж балотувалися на виборах від «Слуги народу». Як оціните президентство Володимира Зеленського?

— Я балотувався у Львівській області по мажоритарному округу. Зеленський? Важко йому зараз. Я знаю, що особисто він реально хоче зробити щось для країни. Але мені здається, що йому не вистачає професійних кадрів, щоб вони йому допомогли в тому напрямку.

Думаю, нашим людям потрібно потерпіти. Я вірю, що в Україні рано чи пізно все буде добре. Хочеться, щоб це «добре» настало якнайшвидше.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024