ПФЛ змінює президента, «Верес» серед клубів-«путчистів» — що треба знати про скандал

05 Серпня 2020, 17:39
Екс-президент ПФЛ Сергій Макаров 1637 Джерело: ПФЛ
Екс-президент ПФЛ Сергій Макаров

Президент Професійної футбольної ліги Сергій Макаров подав у відставку після засідання Ради ліг. Макаров очолював організацію, яка проводить змагання у Першій і Другій лігах, де грають луцька «Волинь» і рівненський «Верес».

Екс-президент ПФЛ заявив, що найактивніше проти нього виступали представники «Руху», «Вереса», «Оболоні-Бровар» і «Гірника-Спорт».

За його словами для Tribuna.com, керівників клубів, які виступали за його відставку і не хотіли слухати його звіт, заздалегідь приготували сценарій призначення замість нього Олександра Каденка — очільника Асоціації аматорського футболу.

Я йду з високо піднятою головою. Ми працювали чесно, чисто і прозоро. Намагалися забезпечити всім клубам рівні умови і розвивати змагання. Перша ліга цього сезону - найкраща мінімум за останні 10 років, — сказав Макаров.

В офіційній заяві апарату ПФЛ заявлено, що «метою вказаної кампанії було умисне зривання змагань Першої ліги». У ПФЛ вважають, що «на більшість клубів ПФЛ тиснули через міських голів (комунальні клуби), обласні федерації футболу, а також через Комітет з питань стадіонів (щодо неакредитації футбольних стадіонів у випадку відмови від участі у кампанії)». Причиною своєрідного «путчу» в лізі вважають «намагання деяких представників клубів дестабілізувати ситуацію у чемпіонаті, аби не догравати його за спортивним принципом».

Сьогодні Макаров закрив засідання Ради ліг і вийшов із зали. Із президентом пішла вся команда ПФЛ: президент Сергій Макаров, спортивний директор Євген Мороз, маркетинг-директор Світлана Рибакова, фінансовий директор Ігор Хмарський і юридичний директор Тарас Самборський.

Наприкінці липня 24 клуби ПФЛ висловили недовіру Макарову. Причиною цього, на думку клубів, є відсутність професіоналізму президента під час коронавірусної кризи.

У зв’язку з пандемією і забороною масових заходів ПФЛ кілька разів збирала представників клубів Першої і Другої ліг, аби визначити, як завершувати сезон. Якщо друголігові клуби відразу проголосували за дострокове завершення чемпіонату, то представники Першої ліги спочатку висловлювалися за догравання у новому форматі, потім – за догравання за регламентом, зрештою остаточно – за продовження чемпіонату.

У зв’язку з неявкою представників клубів і зміною позицій, виникли підозри в тіньових домовленостях – Поворознюк навіть закинув «Волині» змову проти «Руху», за що «Папу Інгульця» оштрафували.

Нагадаємо, що луцька «Волинь» висловлювала особливу думку й тричі утримувалася під час голосувань щодо поновлення змагань у ПФЛ. У клубі бажали, аби керівництво ліги додатково пояснило медичні умови проведення чемпіонату.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024