Повернення вболівальників на стадіони: чому умови МОЗ у Луцькі нездійсненні

02 Серпня 2020, 08:22
1392

В Україні розпочнеться поступове залучення глядачів на футбольні матчі за умов дотримання низки карантинних вимог. Таким є лейтмотив умов нового різновиду карантину і заяв очільників МОЗ та Асоціації футболу України.

Основні вимоги медиків: заповнення секторів стадіону глядачами не більше ніж на 25%, дотримання соціальної дистанції, дезінфектори на стадіонах і вимірювання температури тіла вболівальників.

У Луцьку на «Авангард» вболівальникам поки зайти не дозволять. Уточнений адаптивний карантин, який триватиме в країні до 31 серпня, дозволяє спортивні та інші людні події тільки у двох з чотирьох зон, на які тепер ділитимуть країну з врахуванням динаміки епідемічних показників щодо коронавірусу.

Спорт на стадіоні із глядачами ймовірний тільки у майже безпечній «зеленій» зоні та у «жовтій», хоча президент УАФ Андрій Павелко встиг пообіцяти підвищити дозволену заповнюваність стадіонів з 25% до 50% у новому сезоні. .

Урядова постанова №641 від 22 липня про «кольоровий карантин» вже у «помаранчевій» зоні забороняє проведення спортивних заходів за участю більше ніж 100 осіб та більше однієї особи на 20 кв. м площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі).

Звісно, на території регіону, де установлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки, додатково до протиепідемічних обмежень для «зеленого», «жовтого» та «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки, забороняють й спортивні заходи.

Згідно з рішенням держкомісії ТЕБ та НС, на Волині у «помаранчевій» зоні опинилися: Луцький та Любешівський райони.

У «жовту» зону потрапили п’ять районів: Горохівський, Ківерцівський, Локачинський, Маневицький, Турійський та місто Нововолинськ, решта — у «зеленій».

Тому до футболу із вболівальниками, нехай навіть у варіанті, який тестово обіграли під час трьох матчів плей-офф за вихід в Лігу Європи, у Луцьку поки юридично повернутися не можуть.

Хоча підтримка хоча б чверті «Авангарду» була б незайвою для «Волині», яка все ще у гонитві за місцем в УПЛ наступного сезону. У наступну п’ятницю, 7 серпня, лучани прийматимуть вдома «Гірник-Спорт».

Цікаво, що Закарпаття, де «Волинь» проведе 11 серпня заключний матч чемпіонату у першій лізі, наразі у «жовтій» зоні щодо COVID-19.

Тому суто теоретично «Минаю» можуть дозволити провести вирішальну гру чемпіонату із вболівальниками.

Крім футболу, від «червоного» карантину начувається з легка атлетика. Відразу після рішення МОЗ керівництво «королеви спорту» було вимушене змістити у часі два чемпіонати України, які повинні були відбутися на «Авангарді» наступного тижня.

Нагадаємо, що з початку запровадження карантину в Україні заборонили матчі з глядачами. А згодом і проведення самих матчів. Пауза в чемпіонаті УПЛ тривала з 15 березня до 30 травня. Після відновлення чемпіонату матчі відбувалися без глядачів з чималими обмеженнями.

Лише на матчі плей-офф УПЛ дозволили пустити глядачів на трибунах – не більше 25% місткості арен, з дотриманням соціальної дистанції і в масках.

Найбільше відвідувачів зібрав фінальний матч плей-офф УПЛ на НСК «Олімпійський» 29 серпня між «Колосом» та «Маріуполем», на який прийшло понад п’ять тисяч вболівальників.

Юрій Конкевич

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024