Вони обрали камуфляж: спортсмени Великої Волині, які загинули на війні

30 Червня 2020, 10:09
2678

Російсько-українська війна забрала життя багатьох найкращих, найсильніших синів нашої держави. За незалежність України поклали голови кілька десятків спортсменів, зокрема з Рівненської і Волинської областей.

«Радіо Донбас. Реалії» згадує тих, кому личила спортивна форма, але хто обрав камуфляж; тих, хто мав боротися за медалі, а взяв до рук зброю.

Тарас Білоцький

Майстер спорту з карате Тарас Білоцький народився у Рівному 6 червня 1979 року, тут же навчався у 18-й школі, вищу освіту здобув у харківських університетах – за спеціальностями «фінанси» та «технічне обслуговування і ремонт автомобілів». Працював у головному управлінні статистики в Рівненській області на посаді головного спеціаліста-економіста відділу фінансово-економічного забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності.

У березні 2015 року Тараса мобілізували. У 14-й окремій механізованій бригаді він був навідником. 11 жовтня 2016 року підписав контракт із ЗСУ, а 7 червня 2017 року загинув від кульового поранення неподалік Бахмутської траси на Луганщині. Напередодні загибелі йому виповнилося 38 років.


 

Віктор Мандзик

У 13 років Віктор Мандзик почав займатися боксом, був багаторазовим переможцем та призером міжнародних і всеукраїнських змагань. Навчався в Інституті фізичної культури та здоров'я Волинського національного університету імені Лесі Українки. У 2007 році на Всеукраїнському турнірі пам’яті Педро Саеса Бенедикто в Сімферополі (АР Крим) – здобув золоту нагороду та виконав норматив майстра спорту України з боксу.

Із 2009 року працював в СБУ. Під час служби у Волинському відділі ЦСО «Альфа» став найкращим стрільцем відділу. Крім цього, Віктор Мандзик виступав за команду СБУ у Волинській області з рукопашного бою. Через серйозну травму Віктор перейшов в оперативний підрозділ.

Із січня 2015 року перебував у зоні АТО. За даними СБУ, 21 березня 2015 року на в'їзді до Волновахи троє людей під виглядом українських добровольців зупинили три вантажні фури під приводом запобігання контрабанді товарів. Близько 7:00 під'їхали працівники СБУ, виник конфлікт. У Мандзика відібрали службове посвідчення і табельну зброю. він був убитий в голову, помер в автомобілі «швидкої допомоги».

Уже третій рік поспіль у Луцьку проходить міжнародна боксерська матчева зустріч пам'яті Віктора Мандзика.


 

Денис Чабанчук

Народився у 1992 році у Луцьку. Був вихованцем школи олімпійського резерву, під час навчання входив до складу збірної команди області. Переможець та призер чемпіонатів серед ДЮСШ, міжнародних турнірів з плавання серед юнаків та юніорів на дистанціях 100 метрів, 200 метрів, 400 метрів (комплексне плавання). У 2013 році закінчив Академію сухопутних військ. Остання посада – командир взводу снайперів 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади.

17 лютого 2015 року Денис зник в районі Дебальцевого під час виведення військ. Він був поранений в ногу, тому його вивезли до Артемівська з іншими травмованими бійцями. Автомобіль, в якому перебували поранені, наїхав на міну поблизу села Калинівка (Артемівський район) та залишився на підконтрольній бойовикам території. Після цього жодного повідомлення від Дениса вже ніхто з близьких не отримував. Родичі намагалися зв’язатися з представниками угруповань «Л/ДНР», щоб дізнатися бодай щось про хлопця. З часом вони отримали відео, на якому Денис вже був мертвий. Тіло 22-річного сина батькам вдалося забрати лише у березні.

Останні роки в Луцьку проводиться відкритий турнір з плавання пам’яті Дениса Чабанчука.


 

Віталій Ставський

Чемпіон з греко-римської боротьби 2007 року та майстер спорту Віталій Ставський із жовтня 2011 року проходив службу за контрактом у військовій частині міста Львова. У вересні 2014 року перебував у зоні АТО в районі Луганська у складі 80-ї аеромобільної бригади. Загинув у свій день народження, 3 вересня 2014 року, під час атаки угруповання «ЛНР» на аеропорт «Луганск», який десантники обороняли кілька місяців.

У Рівненській області щороку проводиться обласний турнір з греко-римської боротьби серед юнаків пам'яті Віталія Ставського.


 

Ольга МОДІНА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024