З історії рівненського «Вереса»: легендарний тренер і провал в елітному дивізіоні 

29 Травня 2020, 16:02
«Верес» атакує ворота «Чорноморця» 3231 Джерело: Footboom
«Верес» атакує ворота «Чорноморця»

Розквіт рівненського футболу припадає на початок 80-х, коли місцевий «Авангард» очолювали колишні зірки київського «Динамо» Володимир Трошкін та Віктор Матвієнко. З їх приходом команда почала прогресувати, в 1981 році вперше в своїй історії посіла третє місце у другій лізі чемпіонату Радянського Союзу.

З розпадом СРСР команда отримала нову назву «Верес», і стартувала в першій українській лізі, відразу зайнявши перший рядок. Автором того успіху заведено вважати легендарного українського тренера Віктора Носова. Про це йдеться на сайті «Footboom».

На початку 90-х років у Рівному з'явилася виробничо-торгова фірма «Еліксир», яка випускала газовану воду, безкоштовно годувала тисячі школярів міста і займалися торгівлею. Саме ця фірма стала генеральним спонсором рівненської команди, а її президент Валерій Коротков зробив вхід на стадіон вільним, завдяки чому на матчах навіть першої ліги вдавалося збирати на трибунах по 25 тисяч уболівальників.

На той час у Рівному грали такі майстри, як воротар Дербунов, Суслопаров, Черних, Снєгірьов, які зробили собі ім'я ще в радянський період. Але Носов не боявся довіряти і молоді. Наприклад, голкіперу Сергію Долганського, майбутнього багаторічному голеодору «Ворскли».

«У чемпіонаті Союзу я за основу не грав. У наступному сезоні, коли проводили перший футбольний чемпіонат незалежної України, я провів у першій одинадцятці кілька ігор. У тому ж сезоні «Верес» вийшов до вищої футбольної ліги України. А ось коли моя команда стартувала у вищому ешелоні, я вже був основним воротарем. Мені тоді було всього 18 років. Як зараз пам'ятаю, перша гра була вдома з львівськими «Карпатами». Ми зіграли внічию - 1: 1. Втім, основним кіпером у «Вересі» я грав недовго – усього пів сезону»", – згадує Долганський.

Однак якщо на рівні першої ліги сплав молодості і досвіду давав свої результати, то в елітному дивізіоні команда Носова провалилася.

Уже після дев'яти турів Віктор Васильович покинув свій пост, до кінця першого кола Василь Курилов. Взимку клуб очолив Михайло Дунець. Новий наставник хоч і не витягнув клуб з підвалу турнірної таблиці, але зумів провести зміну поколінь. Рівнян посилили такі гравці, як вихованець «Динамо» Святослав Сирота.

«Перейти  у «Верес» мене переконав чудовий тренер Михайло Дунець, який є дуже тонким психологом. Треба ж уміти переконати перейти не в «Чорноморець», який займав високі місця, а у «Верес», де мені довелося боротися за виживання у вищій лізі», – згадував Святослав.

Крім Сироти в Рівному перебралися його партнер, динамівець Юрій Мороз, литовський збірник Квіткаускас, легенда тернопільської «Ниви» Ігор Яворський, білорус Павло Родненок, Денис Філімонов і Олександр Паляниця. Саме вони і стануть основою нової команди, яка в наступному сезоні виступить краще.

Нова історія рівненської команди почалася вже в двотисячних роках. Одним зі серйозних ударів було те, що 29 квітня 2011 року через скрутне фінансове становище та відсутність допомоги з боку місцевого бізнесу та влади «Верес» припинив участь у змаганнях другої ліги та втратив професіональний статус. 

2015 року з ініціативи нового президента Рівненської обласної федерації футболу Олексія Хахльова було ініційовано відродження ФК «Верес». 

У сезоні 2019/20 Народний клуб «Верес» виступає в Другій лізі, претендуючи на вихід до першого дивізіону.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024