5 квітня виповнюється 94 роки гощанському районному футболу

05 Квітня 2020, 20:00
єврейський спортивний клуб «Гасмонея» 2558
єврейський спортивний клуб «Гасмонея»

Сьогодні, 5 квітня 2020 року, футбол на теренах Гощанського району святкує своє 94-е День народження, адже саме в цей день – понеділок 1926 року – засновано першу на території регіону футбольну організацію – єврейський спортивний клуб «Гасмонея». 

Про це пише сайт ФК Садове.

Про подробиці цієї непересічної події в спортивному житті Гощанщини згадав Василь Васильчук, який розмістив замітку з цього приводу у газеті.

Тенденція до захоплення спортом не культивувалася в євреїв Гощі до середини 20-х років минулого століття. І лише з виникненням там футбольного клубу крига скресла…

А утворився він після того, як кілька молодих юдеїв містечка побували в Рівному та побачили гру віденських спортсменів, що приїхали туди в рамках свого світового турне.

«Ми не гірші», — подумалося тоді. Із цим погодилася решта ентузіастів. Тому ідею створення клубу схвалили на нараді без обговорення. Сталося це 5 квітня 1926 року.

«На овальній печатці організації фігурують написи івритом і польською мовою: «Єврейський спортивний клуб «Гасмонея» в Гощі». Чому така назва? Юдеї містечка вельми шанували своє минуле, його діячів. Опріч того, був уже прецедент — 18-річне існування однойменної організації у Львові. Отож нарекли без зайвого мудрування.А втім, заснувати клуб було непросто. Тодішні євреї вирізнялися старожитньою патріархальністю. Тому люди поважного віку не погодилися з діями молодих, уважаючи їх богохульством. Однак ті стояли на своєму: «Здорове тіло — здоровий дух. Без фізичного воскресіння національне та духовне відродження неможливе».

І серця ортодоксів розтанули. Більше того, вони, як і решта юдеїв Гощі, стали регулярно приходити на поле, аби подивитися на футбольні матчі (перший із них відбувся на початку 1927 року), побачити, як євреї грають та навіть виграють в «язичників». Були то, за свідченням сучасника, чоловіки з бородами й у перуках.

Авжеж, відточена майстерність «Гасмонеї», що майже відразу стала складником суспільного життя громади, увагу привертала. Найчастіше вона змагалася з командою батальйону «Гоща»

Корпусу охорони прикордоння, штаб котрого містився, як зазначає все той же сучасник, у маєтку Ісакових, іншими жовнірськими колективами. Але надто запам’яталися всім великі ігри, що

припадали на 3 травня — День ухвалення конституції Польщі. Вони збирали вболівальників зі всіх куточків містечка, округи. Крім юдеїв, приходили поляки та українці. Іноді єврейський клуб перемагав.

Місцеві поляки, що, як звичайно, були просякнуті духом антисемітизму, зважали на цінність «Гасмонеї», намагалися запобігати його спалахам. Вони вважали єврейських футболістів (і це було справедливо) добрими партнерами для своїх матчів, воліючи, щоб ті сподобалися також запрошеним гостям.

У свою чергу юдеї-гощанці налагодили міцний зв’язок зі спортивними клубами поблизьких населених пунктів. Час від часу до містечка приїздили команди з Тучина, Рівного, де після цього відбувалися змагання з участю «Гасмонеї».

Аби мати кошти на її утримання, улаштовувалися маскарадні бали, інші заходи, що приваблювали всю місцеву молодь, гостей. Наприклад, у травні 1928 року було ухвалено рішення про придбання та розігрування годинника. Це засвідчує запис у журналі гощанського клубу, який зробив його член Моше Штернберг. Судячи з усього, документ зберігся дотепер.

Позаяк «Гасмонея» не підлещувалася ані до рабинату, ні до сіоністів, кількість її членів була невеликою. А проте клуб існував упродовж трьох років, уважався єврейською спортивною гвардією та, наскільки це було можливо, сприяв фізичному розвиткові юні.

Не всі футболісти пережили голокост. Загинули, приміром, голова «Гасмонеї» Хаїм Софер, член команди Гедалія Юкелес…

Василь ВАСИЛЬЧУК, «Рідний Край», №41 (8784) від 18 жовтня 2019 року

Футбольна команда «Гасмонея». Справа ліворуч: Єшуа КОРМАН, Авраам ЯРОН, Ар’є МЕЛОД, Залман ЕФРАТ, Моше ШТЕРНБЕРГ, Пасха БЕРЛІЕНТ, Гедалія ЮКЕЛЕС, Бен-Ціон ШАФЕК та інші. Гоща, 1928 рік
Футбольна команда «Гасмонея». Справа ліворуч: Єшуа КОРМАН, Авраам ЯРОН, Ар’є МЕЛОД, Залман ЕФРАТ, Моше ШТЕРНБЕРГ, Пасха БЕРЛІЕНТ, Гедалія ЮКЕЛЕС, Бен-Ціон ШАФЕК та інші. Гоща, 1928 рік

Відбиток печатки «Гасмонеї» на сторінці клубного журналу
Відбиток печатки «Гасмонеї» на сторінці клубного журналу

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024