​​​​​​​Що коїться у Білорусії з футболом під час пандемії. Блог Юрія Конкевича

05 Квітня 2020, 16:18
2529

Прямо зараз на білорусів у бутсах дивиться увесь світ, а букмекери моляться на них, бо ставити на також відкритий чемпіонат Нікарагуа якось мулько і не комільфо.

Білоруський футбол вперше помітили в світі, але не через супер високий рівень гри, а тому, що ця країна єдина в Європі і одна з дуууже небагатьох в світі не зупинила чемпіонат. 

Цікаво, як воно в них далі вигребеться, але скидається на те, що і їх закриють…

ВЕСЬ СВІТ ДИВИТЬСЯ БІЛОРУСЬКИЙ ФУТБОЛ

Як відомо, президент Лукашенко вважає, що для боротьби з COVID19 досить ходити в лазню, пити горілку і грати в хокей. Тому влада не бачить сенсу перестати забивати стадіони людьми.

Не зайве нагадати, що федерація країни уклала контракти з телеканалами в інших країнах, щоб любителям футболу було що дивитися. Наприклад, і ми з вами можемо дивитися тепер за «Слуцьком» чи вилученням Горопевшека. 

Читайте також: Наші за кордоном: білоруські команди, за які грають волиняни, перемогли

Всього права на білоруський футбол придбали і вже почали транслювати в 11 країнах - Литві, Болгарії, Україні, Ізраїлі, Індії, Сербії, Хорватії, Боснії і Герцеговині, Чорногорії, Словенії та Північної Македонії.

Про тамтешній чемп тепер пишуть всі європейські футбольні видання. І все ж не стільки про дербі Бреста чи Мінська, а про те, чи не варто і сябрам призупинити змагання, яке в них стартувало щойно в середині березня.

Читайте такожЧемпіонат Білорусі: Артем Мілевський забиває команді волинянина

Речник Федерації футболу Білорусі Олександр Алейник назвав купівлю телеправ на чемпіонат «безпрецедентною ситуацією». Олександр Строк, аташе мінського «Динамо», сподівається, що міжнародна увага допоможе гравцям «стати більш відповідальними», а якщо вони покажуть себе європейським скаутам, то є шанс продовжити кар’єру в іменитіших клубах (додамо – або просто багатших).

Але є вже й зворотній коронавірусний зв'язок. Вболівальники Шахтаря із Солігорська і Немана з Гродно першими заявили, що будуть бойкотувати ігри через коронавірус. Вони закликали федерацію та владу припинити чемпіонат. 

Активні фанати БАТЕ закрили сектор на домашніх матчах, а відповідні звернення опублікували фанати Белшини і Динамо з Бреста. Підтримав закриття і тренер Немана Ковалевіч.

Тим часом тиснути може й Європа. Міжнародна профспілка футболістів FIFPro (Білорусь не є її членом) заявила, що гравці в Білорусі висловлювали занепокоєння щодо гри під час пандемії.

До слова, глядачам на іграх минулого туру видавали антисептичний гель для рук, а у деяких міряли температуру. У масках було небагато людей, тим більше, що маски на трибунах в сябрів прирівнюються заледве не до тероризму і за це можна загриміти у відділок.

НЕСПОДІВАНА СЛАВА СЛУЦЬКА

Одного чудового дня чудові люди порадили мені фан-спільноту FK Slutsk Worldwide. Не пошкодував, що приєднався, бо це стало приємним відкриттям важкого коронавірусного березня.

Групу у ФБ створив рефері з південної Австралії Шейн Робінсон. Шейн написав, що фанатіє від FC Slutsk і того ж дня в групу підтягнулися інші австралійці. Вони виявилися фанатами, які просто «мріють, що коли-небудь ФК «Слуцьк» проведе турне по Австралії». Ага.

Але через декілька годин іноземців було вже не зупинити. Вони навіть почали присвячувати пісні і запитувати, де можна купити клубну атрибутику. Хтось запропонував на рожевих майках «Sluts» додати велику літеру «K».

Тут треба зробити філологічну паузу, яка багато що пояснить. Sluts – англійською – повії, шльондри, лярви, курви.

Судячи із записів, фоловери активно гуглять, де взагалі знаходиться Слуцьк. Дуже швидко іноземці вже знають склад команди цукрового заводу із 60-тисячного містечка на південь від Мінська. Пропонуються нові варіанти нової назви для клубу, наприклад, Slutsksakhar.

У групі з’являються американці, один з яких на гітарі набринькує новий гімн команди для білоруського сокера. Хлопець сидить у Нью-Йорку на карантинній кухні і постійно співає замість Слуцьк – Слацьк, його виправляють, аби Цукерберг не забанив групу за непристойний вміст.

Сьогодні у групі вже майже 3 тисячі вболівальників з усього світу. Щоправда, віртуальний «Слуцьк» набагато веселіше реального. Він перетворився на фабрику мемів. Вболівальники за кордоном не сильно обізнані зі станом справ в «Слуцьку» і переважно жартують. А реальність не така весела.

У січні бацька арештував директорів чотирьох найбільших цукрових заводів Білорусі. Серед підозрюваних був і директор Слуцького цукрорафінадного комбінату Микола Прудник, який спонсорує команду.

Перед стартом чемпіонату клуб розповів про складну фінансову ситуацію і попросив допомоги. Цікаво, що на футболі це не відбилося, і в першому турі «цукровики» вдома обіграли «Славію», а потім мінімально програли брестському «Динамо».

В плані хайпу «Слуцьк» зараз — головна команда Білорусі і на цьому фоні розпочав збір коштів для команди через краудфандинг – онлайн-платформу пожертв. Так, до речі, вже робили свого часу «Крумкачи» — інший культовий білоруський клуб зі своєрідною історією успіхів і невдач.

Кажуть, криза — період можливостей. Побачимо, чи ця теза справдиться для «Слуцька». Але точно буде весело.


 

***

Більше читайте в авторському проєкті Юрія Конкевича Fan-project Volyn у Facebook та Telegram

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024