«Більше часу, щоб краще підготуватися», – Ірина Климець прокоментувала перенесення Олімпіади

30 Березня 2020, 13:00
Ірина Климець 1696
Ірина Климець

Одна з найвідоміших легкоатлеток Волині й України Ірина Климець прокоментувала перенесення Олімпіади, яка мала відбутися цьогоріч.

Про це йдеться на сайті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, який легкоатлетка закінчила. 

Минулорічний чемпіонат світу у Досі став чи не найвдалішим стартом у кар’єрі волинянки. У секторі для метання молота Ірина Климець зуміла тричі оновити персональний рекорд і зупинилася за крок від медалі, посівши п’яте місце.

Читайте також: 100 км за 7 годин і 44 хвилини: волинянин пробіг ультрамарафон

З огляду на потенціал спортсменки, Ірину вважають однією з реальних претенденток на медаль Олімпійських ігор, проте чи виправдані такі сподівання, дізнатися цього літа не вийде: Олімпіаду у Токіо перенесли через пандемію коронавірусу.

 – Ірино, передаємо вітання з Луцька до далекої Анталії. Зараз ти на зборах, розкажи, будь ласка, про особливості своєї підготовки, зважаючи на ситуацію із коронавірусом. Чи є можливість повноцінно тренуватися?

– Ми їхали сюди на підготовку до зимового Кубка Європи. Зрештою, ці змагання були скасовані. Тому готувалися вже до Олімпійських Ігор. Олімпіаду теж вирішили перенести, отже наші збори на цьому завершуються. Зважаючи на це, для нас шукають квитки, щоб повернутися в Україну. Умови для тренування тут набагато кращі. Є можливість займатися штангою в готелі. Також поблизу спорудили сектор, де ми метали снаряди і повноцінно тренувалися.

Читайте також: Знайшла час на навчання і йогу, – волинсько-рівненська тенісистка Катарина Завацька


 

– Нещодавно стало відомо про перенесення Олімпійських Ігор на наступне літо. З одного боку, твоя мрія вдруге виступити на Олімпіаді віддалилася на рік, а з іншого – матимеш більше часу, аби підготовитися до змагань. Зрештою, з огляду на ситуацію в світі, таке рішення МОК було прогнозованим. Як ти оцінюєш такий вердикт Міжнародного олімпійського комітету в контексті твоїх перспектив на змаганнях? Відтермінування допоможе краще підготуватися чи навпаки зашкодить?

«Я не розчарована, що Олімпіаду перенесли. Намагаюсь у всьому знаходити позитив. Для себе я вирішила – якщо перенесли Олімпійські ігри, значить у мене є більше шансів та часу вдосконалити свою техніку, краще підготуватися. Зрештою, все, що не робиться, – до кращого. Зараз для нас головне, щоб пройшла ця пандемія і ми могли повноцінно брати участь у змаганнях», – розповідає Ірина.

– Чи розмовляла вже з тренерами щодо того, як тепер будете готуватися до Олімпіади? Очевидно, що доведеться змінювати план підготовки до змагань.

 «Ми про це поки не думали. Треба чекати на закінчення пандемії. З’явиться новий розклад змагань – тоді і зможемо планувати підготовку. Зараз у мене своєрідний перехідний період. Ми знизили навантаження і тренуємось у підтримуючому режимі, поки все не стане на свої місця».

– Щодо попередніх стартів, то не можна не згадати чемпіонат світу в Досі, де ти посіла п’яте місце з трьома особистими рекордами, так званими «персонал бестами». А проте, «апетит приходить під час їжі»: від подіуму тебе відділили 80 сантиметрів. Як оцінюєш для себе ці змагання? Це був твій максимум на той час?

– Якщо згадувати попередній рік, то в Досі справді були незабутні змагання. Я не можу сказати, що це мій максимум у результаті. На той момент було багато технічних помилок, і фізично можна додавати… Але тоді я і так зробила неможливе, тричі оновивши особистий рекорд. Звичайно, хотілося медаль, але це дало мені ще більше мотивації рухатися до подіуму на серйозних стартах, зокрема на Олімпійських іграх.



 

Читайте також:

«Нескорений» Іван Лепеха: від військового до спортсмена

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024