Переможців і медалей немає: Чемпіонати України в Суперлігах з волейболу завершені достроково

28 Березня 2020, 10:00
1599

Ускладнення ситуації з COVID-19 у нашій країні та відповідне рішення Кабміну продовжити термін дії карантину до 24 квітня таки змусили вирішити долю медалей в обох елітних дивізіонах іншим шляхом.

Про це інформує Прес-служба ГО ФВУ.

Через пандемію коронавірусу та згідно постанови Кабінету Міністрів від 11 березня поточного року про запобігання його поширенню на території України, Директорат ГО ФВУ прийняв рішення призупинити XXIX чемпіонат України сезону 2019/2020 років в усіх лігах до закінчення офіційно оголошеного терміну дії карантину - 3 квітня, в тому числі і в жіночій та чоловічій Суперлігах.

При цьому національна федерація керувалася стремлінням визначити чемпіонів та призерів виключно за спортивним принципом, а не якимось вольовим рішенням.

За роз’ясненням ситуації та інформацією щодо останніх прийнятих рішень прес-служба ГО ФВУ звернулася до президента національної федерації Михайла Мельника…

«Оскільки переважна більшість керівників команд Суперліги висловилася за бажання обов’язково дограти чоловічий та жіночий чемпіонати, то ми його підтримали і саме тому не завершили змагання достроково, а призупинили їх до закінчення дії карантину – 3 квітня, - розповів Михайло Мельник.

З огляду на те, яка запекла боротьба об’єктивно очікувалася у чоловічому плей-офф та неймовірну інтригу у суперечці за останню путівку до квартету найсильніших – у жінок, це рішення виглядало найбільш справедливим і повністю відповідало вимогам спортивного принципу. Але остільки днями Кабмін України вирішив продовжити карантин до 24 квітня, то відкладати «з’ясування стосунків» в обох Суперлігах ми вже не мали можливості.

Відповідно, членам Виконкому ФВУ було запропоновано оперативно визначитися у трьох наступних питаннях…

  • Перше – визначити чемпіоном та призерами чоловічої Суперліги команди, які посіли відповідні місця за підсумками 1-го етапу змагань або ж проголосувати за завершення чемпіонату без визначення лауреатів і, відповідно, без вручення медалей?
  • Друге – визначити чемпіоном та призерами жіночої Суперліги команди, які посіли відповідні місця за підсумками 1-го етапу змагань без урахування 17-го і 18-го турів або ж проголосувати за завершення чемпіонату без визначення лауреатів і, відповідно, без вручення медалей?
  • Третє – як визначити представників України в єврокубках: за їхнім становищем у турнірних таблицях на даний момент або за рейтингом, складеним на майбутньому спеціальному засіданні Виконкому ФВУ відповідно до результатів виступів у чемпіонатах сезону 2019-2020 років?

Слід зауважити, що всі три питання, насправді, дуже складні. Адже у перших двох випадках інші волейбольні країни в аналогічній ситуації приймали різні рішення. Останній приклад – Польща, яка пішла найбільш незвичним шляхом. Оскільки у жіночій лізі відбулися всі матчі 1-го етапу, то там чемпіон і призери були визначені за його підсумками. Натомість у чоловічій лізі до закінчення 1-го етапу команди не дограли два тури. Відповідно, керівництво польської федерації спільно з президентами клубів дійшли згоди завершити чемпіонат без визначення чемпіона та призерів…

Третє питання – теж досить суперечливе, бо, зокрема, лідери жіночого чемпіонату СК «Прометей» і «Хімік» не встигли зіграти між собою в Южному, оскільки мали зробити це у заключному 18-му турі.

Зрештою, всі 24 члени Виконкому ФВУ проголосували наступним чином…

  • 1. Визначити чемпіоном та призерами чоловічої Суперліги команди, які посіли відповідні місця за підсумками 1-го етапу змагань – 5 голосів. Завершити чемпіонат без визначення лауреатів і, відповідно, без вручення медалей – 19 голосів.
  • 2. Визначити чемпіоном та призерами жіночої Суперліги команди, які посіли відповідні місця за підсумками 1-го етапу змагань без урахування 17-го і 18-го турів – 4 голоси. Завершити чемпіонат без визначення лауреатів і, відповідно, без вручення медалей – 20 голосів.
  • 3. Визначити представників України в єврокубках за їхнім становищем у турнірних таблицях на даний момент – 6 голосів. Визначити їх на майбутньому спеціальному засіданні Виконкому ФВУ відповідно до результатів виступів у чемпіонатах сезону 2019-2020 років – 18 голосів.

Також варто зауважити, що проти визначення чемпіонів та призерів за результатами останнього розташування у таблицях висловилися, насамперед, керівники тих команд, які претендували на місця на п’єдесталах найбільш вірогідно. Зокрема, президент чоловічого клубу «Барком-Кажани» Олег Баран. А президент жіночого СК «Прометей» Володимир Дубінський заявив, що підтримає будь-яке рішення федерації…

Водночас хочу заспокоїти керівництво команд-аутсайдерів: наразі мова про їхнє можливе пониження в класі не йде. Адже на наступному засіданні Виконкому ФВУ буде стояти питання про збільшення представництва у чоловічій та жіночій Суперлігах наступного сезону до 10 учасників.

Паралельно усі 24 члени Виконкому ФВУ проголосували за продовження призупинення чемпіонатів в усіх інших лігах до 24 квітня. Адже провести в них вирішальні матчі цілком реально і у травні, і навіть у червні...

Тепер стосовно представництва України у майбутніх єврокубкових турнірах. Тут, власне, проблема лише одна: хто гратиме у жіночій Лізі чемпіонів – СК «Прометей» чи «Хімік»? Адже наразі наша країна має у цьому турнірі тільки одну ліцензію. Проте це питання може вирішитися найоптимальнішим чином. Я мав майже годинну розмову з керівництвом ЄКВ і, крім багатьох інших нагальних тем, цей момент ми також обговорювали.

Наразі існує висока вірогідність, що через наслідки коронавірусу деякі клуби можуть відмовитися від участі у найпрестижнішому єврокубку. Тож не виключений варіант, що наша країна отримає можливість заявити дві команди – і СК «Прометей», і «Хімік». Оскільки ж заявки до єврокубкових турнірів ЄКВ продовжила до кінця літа, то тут ситуація, що називається, ще терпить…

Нарешті, про можливі зміни у проведенні інших змагань під егідою Європейської конфедерації волейболу. У зв’язку з перенесенням Олімпіади на 2021 рік, зараз ЄКВ очікує оновлений календар від ФІВБ. Тоді буде туди вносити власні корективи.



 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024