Олімпіада, що лишила по собі гіркий присмак

18 Лютого 2022, 15:28
Олімпіада, що лишила по собі гіркий присмак 1165
Олімпіада, що лишила по собі гіркий присмак

Добігають завершення XXIV зимові Олімпійські ігри в китайському Пекіні. Здається, уже немає сумнівів, що Україна матиме на цих змаганнях одну медаль, яку надзусиллями і трохи фартом здобув Олександр Абраменко у фристайлі.

Для мене, людини, яка провела «олімпійські дні», невідривно стежачи за подіями в Пекіні, Ігри залишають гіркий присмак через низку причин – коронавірус, незрозумілий допінг, важкі траси....

Чи не єдиним шансом України здобути медалі цієї Олімпіади був фристайл, зокрема виступ у змішаній команді. Я  дуже-дуже чекала виступів лижних акробатів, адже в національній команді – двоє представників Рівного Анастасія Новосад і Дмитро Котовський, а ще вихованка нашого краю Ольга Полюк.

Та на командний старт українці не вийшли – три підтверджені випадки коронавірусу. Хворіючи безсимптомно, згодом не стартувала в індивідуальній програмі наша Анастасія Новосад. До речі, Полюк і Новосад мешкали в одній кімнаті, у чому можна переконатися з допису НОК України від 2 лютого 2022 року. Одна хворіла, інша ні… 

Урешті, наші лижні акробати таки змогли показати себе. У чоловічому особистому старті до фіналу відібралися Олександр Окіпнюк (одужав від COVID-19 напередодні) та Олександр Абраменко.  У головний фінал пройшов тільки Абраменко. Там уперше в кар'єрі на змаганнях він заявив стрибок із трьома сальто та п'ятьма гвинтами. Ба більше, на тренуваннях цей надскладний стрибок спортсмен вдало виконав тільки раз. Але надзусилля і трохи фарту таки принесли фристайлістові та всій Україні срібло!

Читайте також: Міг показати кращі стрибки, – рівнянин Дмитро Котовський про Олімпіаду

Є в України і кепське «лідерство» за позитивними допінг-пробами. За дні Олімпіади в уживанні допінгу звинуватили двох українок (усього на Іграх таких спортсменок троє). Спершу позитивну допінг-пробу виявили у крові лижниці Валентини Камінської. Її результати в Пекіні: естафета – не фінішувала (зняли як кругових), класична гонка на 10 км – 79-те місце, спринт – 70-те місце. Друга позитивна допінг-проба в Лідії Гунько (перша в історії України бобслеїстка, учасниця Олімпіади). Наша спортсменка посіла 20-те місце в монобобі серед 20 учасниць змагань. Їй-богу, цікаві досягнення на стимуляторах….

До речі, «Суспільне Спорт» узяло коментар у президента Федерації бобслею та скелетону Михайла Гераскевича щодо ймовірних причин потрапляння допінгу в організм Гунько. І очільник федерації сказав про…. м’ясо! «І між тими тестами, між 10 та 14 лютого, Лідія вживала м'ясо перед змаганнями. Ми про м'ясо читали, коли німецький НОК рекомендував не вживати м'ясо в Китаї, тому що там не заборонено додавати ті речовини, які заборонені у спорті, у раціон худоби», – стверджує Гераскевич.

Немало на Олімпійських іграх-2022 було випадків, що спортсмени, здебільшого лижники й лижниці, з різних країн не фінішували у стартах – мороз, перепади висоти, що вплинуло на роботу серцево-судинної системи та легень. Були такі надзвичайні ситуації і в українців – Валентина Семеренко в індивідуальній гонці знялася перед третьою стрільбою, Богдан Цимбал на останньому колі чоловічої естафети втратив 40 секунд, хоча й передав естафету. Більше про тих, хто не пройшов свої дистанції, читайте тут.

Олімпіада закінчиться 20 лютого. Українські спортсмени повернуться мінімум із однією медаллю (оптиміст у мені рветься на поверхню). Усі, хто хворів на коронавірус, одужали чи одужують. І хоч прикро за зірвані виступи, здоров’я важливіше. Справи про допінг будуть розглядати, і навіть якщо вживання заборонених речовин підтвердять, відбирати в нас нічого… Але ця Олімпіада в Пекіні залишить у мене гіркий присмак-післясмак… Усе могло бути не так!

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024