Перемоги може бути замало: шанси збірної України на ЧС-2022

13 Листопада 2021, 22:25
Олександр Петраков думає про шанси збірної 25447
Олександр Петраков думає про шанси збірної

Європейська кваліфікація до Чемпіонату світу, який відбудеться в Катарі 2022 року, виходить на фінішну пряму. Збірна України втратили всі шанси напряму пробитися на катарський мундіаль, однак може потрапити туди через стикові матчі. Але тут також не все просто.

Наша національна дружина, граючи в групі D, не програла жодного матчу, однак тільки один раз перемогла, обігравши фінів на виїзді. Нічийний синдром збірної України призвів до зміни тренера – на заміну Андрієві Шевченку прийшов Олександр Петраков (поки що в. о.). Однак це не допомогло: команда не навчилася «закривати матчі», виграючи по ходу зустрічі. Марнотратство наших збірників було яскраво помітним у товариському матчі з болгарами, який відбувся 11 листопада в Одесі. Завдавши 36 ударів по воротах суперника (14 у площину), українці забили лише один гол, натомість болгарам вистачило чотирьох ударів, щоби розписатися у воротах Георгія Бущана. Знову 1:1.

У передостанньому турі кваліфікації наша національна дружина відпочивала й дуже сподівалася на нічию в матчі Боснія і Герцеговина – Фінляндія, яка давала більше маневрів для вирішальної битви в Зениці 16 листопада. Але не так сталося, як гадалося. Фіни, граючи в меншості, обіграли босняків, позбавивши їх будь-яких шансів на Чемпіонат світу-2022, та закрутили інтригу в групі. Тепер, щоб поборотися за путівку на мундіаль через стикові матчі, збірна України мусить обов’язково обігрувати Боснію і Герцеговину, але цього може бути замало.

Розклад сил у групі

Перед останнім туром, який і вирішить долю нашої національної дружини, у групі D з 15 очками лідирує Франція, яка гарантувала собі пряму путівку на мундіаль. Друге місце посідає збірна Фінляндії (11 очок), третє – українці (9 очок). Боснійці (7 очок) і казахи (3 очки) вже втратили всі шанси на ЧС-2022. Саме українці та фіни в заочному протистоянні розіграють путівку в стикові матчі: підопічні Олександра Петракова вирушать до Боснії та Герцеговини, а фіни в Гельсінкі прийматимуть Францію. 

Україна перемагає боснійців, а фіни долають французів

Якщо Фінляндія перемагає «галльських півнів», то синьо-жовті за будь-якого рахунку залишаються третіми та втрачають усі шанси на катарський мундіаль.

Україна мінімально перемагає Боснію і Герцеговину, фіни грають унічию

У такому разі і фіни, і українці наберуть по 12 очок і доведеться рахувати додаткові показники. А тут ой як цікаво. Якщо синьо-жовті виграють 1:0, а суомі зіграють у нульову нічию, то в обох команд буде однакова різниця м’ячів – 10:8. Тоді зважатимуть на показники очних зустрічей, де українці мають перевагу над фінами.

Однак якщо наші виграють 1:0, а матч у Гельсінкі завершиться результативною нічиєю (1:1, 2:2, 3:3 і далі), то за додатковими показниками перевагу матиме команда Маркку Канерви. Адже за однакової різниці м’ячів, фіни матимуть більшу кількість забитих, що виведе їх у стикові матчі.

Якщо українці виграють 2:1, то для нашого виходу далі потрібно, щоби фіни зіграли 0:0 або 1:1. 2:2 і більше –  на мундіаль їде Фінляндія. 

Якщо виграємо 3:2, то влаштують нічиї 0:0, 1:1, 2:2. І так далі.

Тобто, якщо матч у Гельсінкі завершиться внічию, то нас влаштує мінімальна перемога над боснійцями, лише якщо заб’ємо їм більше, ніж фіни французам.

Україна перемагає Боснію і Герцеговину у два більше м’ячі, фіни грають унічию

Будь-яка звитяга у два і більше м’ячі виводить нашу національну збірну на друге місце, адже в такому разі ми обійдемо фінів за різницею м’ячів.

Україна перемагає боснійців, а фіни програють

Безсумнівно, що такий результат нас влаштовує, адже тоді синьо-жовті на одне очко випередять збірну Фінляндії і посядуть друге місце в групі, яке дає право на стикові матчі.

Мотивація команд

Потрапити на Чемпіонат світу – це бажання будь-якої національної збірної. Отже, і Фінляндія, і Україна будуть мотивованими. Але фіни гратимуть проти немотивованих французів, які гарантували собі путівку на мундіаль. Тож не відомо, чи виставить Дідьє Дешам основу, чи награватиме молодь, що може зіграти на руку Фінляндії.

Українці екзаменуватимуть невмотивовану Боснію і Герцеговину, для якої це буде гра за престиж перед власними вболівальниками. Знову ж таки Івайло Петев може поекспериментувати зі складом і дати шанс молоді або гучно гримнути дверима, вибачившись за поразку від фінів. Едін Джеко і Сеад Колашинац, очевидно, не зіграють.

Українці мають більше часу на підготовку, ніж інші команди, що також може піти на користь нашій національній дружині. І треба ж якось, щоби фортуна віддала моменти, змарновані в товариському матчі з болгарами.

Отже, Україні потрібно громити боснійців і вболівати за французів у поєдинку з Фінляндією. Як у політичному, так і у футбольному житті ми залежні від Франції. Сподіваємося, що Дідьє Дешам не буде висловлювати глибоку стурбованість, як Мануель Макрон, а діями допоможе українцям потрапити на Чемпіонат світу-2022.

Що далі?

Друге місце в групі D не гарантує, що наша національна дружина зіграє в Катарі. Адже для поїздки на береги Перської затоки потрібно буде ще перемогти у півфіналі та фіналі стикових матчів, які відбудуться в березні 2022 року. Суперники можуть бути різні: як Португалія, Іспанія та Італія, якщо провалять останній тур, так і Польща, Швеція чи Шотландія.

Але спочатку потрібно здолати Боснію…

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024