«Вік – це лише цифра»: рятувальник із Рівного зробив стронгмен справою життя

15 Вересня 2020, 12:20
Богатир-рятувальник Ігор Головко 10845
Богатир-рятувальник Ігор Головко

Богатир-рятувальник із Рівного подолав шкідливу звичку, грав в американський футбол, завоював кілька титулів із паверліфтингу, а останнім часом активно тренується й представляє Рівненщину на змаганнях зі стронгмену (аматорський дивізіон). До слова, Ігор Головко – єдиний богатир краю, який виступає в цьому виді спорту.

Найсильніший чоловік Рівного Ігор Головко – начальник Служби безпеки дорожнього руху Головного управління ДСНС України у Рівненській області, підполковник служби цивільного захисту. Він майстер спорту України з паверліфтингу; чемпіон світу WPA з паверліфтингу у ваговій категорії 125 кг; призер та чемпіон Європи та України WPA з паверліфтингу у ваговій категорії 125 кг.

Ігор Головко, як сам каже, захопився спортом у вже зрілому віці – після 30. Як рятувальник виступав на змаганнях «Firefighter Combat Challenge». Загалом у Рівному вистачає спортивних залів, закладів для занять фітнесом. Пан Ігор каже, що для силових і кардіонавантажень достатньо засобів у звичайних залах. Розвивати вміння спеціальної підготовки можна в спортивних містечках Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій ДСНС. А от «залізний спорт» підкорюється тільки впертим і винахідливим хоча б тому, що бракує місць і засобів для тренувань.

Тим не менше, богатир продовжує тренуватися і мріє про те, що в Рівному сформується спільнота стронгменів, які розвиватимуть цей спорт.

– Пане Ігорю, як починалася Ваша спортивна історія? Що спонукало до захоплення паверліфтингом і стронгменом?

– Спочатку був американський футбол, грав у нашій рівненській команді «Монархи». Аби підтримувати себе в гарній фізичній формі, я паралельно працював у тренажерному залі. Після деяких моментів у житті зрозумів, що все-таки мені ближчий до душі «залізний» спорт. Так я розпочав свою ходу в паверліфтингу. А вже останні кілька років почав займатися і стронгом.

Ігор Головко і Василь Вірастюк
Ігор Головко і Василь Вірастюк

 

– Наскільки заняття спортом допомагають чи навпаки в професії? Чи продовжуєте Ви виступати на змаганнях «Найсильніший рятувальник» і які його особливості?

– Основа якісного виконання завдань за призначенням – це професіоналізм та фізична підготовка, адже рятувальник має бути сильним і витривалим. Звичайно, постійні тренування формують той основний каркас, який є запорукою успіху. І тому я вважаю, що заняття спортом дуже сильно допомагають у професії пожежного – рятувальника.

Наразі я треную команду рятувальників «Рівне-112», яка досить успішно виступає на змаганнях формату «Firefighter Combat Challenge» як в Україні, так і на міжнародній арені.

Для якісних і результативних виступів спортсмен має бути «сухіший». Я ж, відкривши цей формат змагань, зараз більше уваги став приділяти стронгмену, а там для якісних і результативних виступів спортсмен має бути, можна сказати, «на масі».

1
Змагання рятувальників
Змагання рятувальників

1

 

– Найпам'ятніша перемога й найбільш прикра поразка – чи були такі у Вашій спортивній кар'єрі? Розкажіть, будь ласка.

– Найпам’ятніша перемога для мене – це перше місце на Чемпіонаті світу WPA з паверліфтингу 2019 року, який  відбувався в Луцьку. Мені було дуже приємно показати якісний результат серед спортсменів із 22 країн світу.

– Ви – єдиний представник Рівненщини на змаганнях зі стронгмену. Розкажіть, будь ласка, де, як, скільки тренуєтеся? Чи є в нас належна база для таких занять?

– Тренуюся я в нашому місцевому клубі «Альфа». У середньому тренувальний процес становить до 5 разів на тиждень (2018 року Ігор Головко займався 3–4 рази на тиждень, тож навантаження «росте». – ред). Кожного тренування пропрацьовую окремі групи м’язів, плюс одне тренування, так би мовити, спеціальне. Тобто стронгівське. Це або лог-ліфт, або супер-йок, або дамбл тощо.

Для базових тренувань вистачає обладнання тренажерного залу. А ось для спеціальних тренувань, відповідно, потрібне спеціальне обладнання.

«Оскільки мені це цікаво і я хочу виступати в стронгу, я поступово, наскільки можу, закуповую необхідне обладнання. Щось купив, щось виточили на замовлення токарі, щось зварили друзі. Адже таке обладнання має високу ціну. Тому поступово воно з’являється».

Звичайно хочеться знайти спонсорів та меценатів, які не проти підтримати розвиток цього напрямку спорту в Рівному і допомогли б закупити обладнання.

1
Ігор Головко під час виступу на Чемпіонаті України (липень 2020 р.)
Ігор Головко під час виступу на Чемпіонаті України (липень 2020 р.)

 

– Тренувальний процес потребує коригування навантажень, правильного підходу до побудови комплексів вправ… Чи працюєте Ви з тренером? Якщо ні, на основі чого вибудовуєте програму занять?

Тренуюся я сам. Маючі за спиною знання та досвід, я сам складаю собі план тренувань.

Програму занять ретельно продумую і відшліфовую, адже я знаю свої слабкі місця, якій групі м’язів безпосередньо треба приділити більше уваги на цьому тижні. Як саме сьогодні я буду тренуватися – легко або жорстко – залежить від самопочуття, зайнятості на основній роботі.

«Загалом це кропітка робота, яка так само тренує мене ухвалювати  виважені, а головне, правильні рішення, які в майбутньому дадуть свої результати»

– Часто можна почути, що заняттям спорту перешкоджає зайнятість. Як Вам вдається знаходити час для спортзалу?

Знаєте, напевно кожна людина може знайти «відмазку» своєму небажанню щось робити. Для досягнення цілей люди можуть знайти час для будь-чого.

Для мене краще провести свій час із користю в тренажерному залі, аніж провалятися на дивані. У цьому мене підтримує і моя родина. Дружина так само ходить у зал і займається у своє задоволення. А тому вона бачить, як я тренуюся і що це для мене.

– За кого зі спортсменів уболіваєте?

– Я вболіваю за нашого українського стронга Олексія Новікова. Він круто виступає та прославляє нашу країну на міжнародній арені. Також підтримую та стежу за досягненнями мого товариша Павла Кордіяки.

– Хороший приклад має величезне значення. Чи не замислювалися Ви над тим, щоб стати тренером-наставником для юнаків?

– Якщо взяти загалом, то було б дуже непогано знайти однодумців, які б хотіли займатися стронгом. Але я не опускаю руки – усе попереду. Буду тренуватися, буду виступати, показувати результати, а там…. Хто знає, що і як буде далі.

1

 

Улітку 2020 року Ігор Головко дебютував на Чемпіонаті України зі стронгмену. Результат богатиря – І місце в аматорському  дивізіоні й 10 в загальному заліку. І на цьому спортсмен не збирається зупинятися. Каже, що його спортивною мрією можна вважати призові місця на змаганнях зі стронгмену.

«Я розумію, що є набагато молодші спортсмени, у яких і період відновлення коротший, і сили більше. Але амбіції рухають мене вперед і я хочу показувати молодшому поколінню, що вік – це лише цифра. Головне бажання та якісні тренування», – додає пан Ігор.

Щиро бажаємо богатиреві нових перемог, здійснення всіх планів, а в роботі – побільше приємних новин і спокійних днів!

 

***

Матеріал опубліковано в рамках програми Media Emergency Fund, яку реалізує Львівський медіафорум, за фінансової підтримки National Endowment for Democracy (NED). Погляди авторів цього матеріалу не обов'язково збігаються з офіційною позицією NED

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024